Combinatie van de liquidatiereserve en de Tax Shelter
De vorming van een liquidatiereserve leidt tot de betaling van een afzonderlijke bijdrage van 10%. Deze extra bijdrage is verschuldigd voor het lopende belastingtijdvak. Het directe gevolg van deze extra heffing van 10% is dat de belastingdruk van de onderneming toeneemt. Bijgevolg vermindert het het bedrag van de "belastbare gereserveerde winst" dat wordt gebruikt als basis voor de berekening van de Tax Shelter-investering.
Het is echter nog steeds mogelijk om een liquidatiereserve in overeenstemming te brengen met een Tax Shelter-operatie. Aangezien het maximumbedrag dat een vennootschap via de Tax Shelter kan immuniseren wettelijk beperkt is tot 50% van de "belastbare gereserveerde winst". Zo kunnen de aandeelhouders 50% bestemmen voor de vorming van een liquidatiereserve. De Tax Shelter dekt niet alle winsten. Dankzij deze procedure kan de onderneming de controle over de winstverdeling behouden. Een deel van de winst aan specifieke projecten besteden.
De Tax Shelter en de liquidatiereserve zijn verschillende belastingstrategieën, die elkaar onder bepaalde voorwaarden aanvullen.
De liquidatiereserve is bedoeld om de belastingdruk (30%) op de dividenduitkering van een onderneming te verlagen. Door de winst over een periode van minimaal 5 jaar geheel of gedeeltelijk over te hevelen naar een reserve. De onderneming geniet dus een belastingvoordeel.
De Tax Shelter staat een tijdelijke vrijstelling toe van een deel van de belastingen in het jaar waarin de operatie wordt opgezet. Deze vrijstelling wordt definitief na ontvangst van het door de cel Tax Shelter van de FOD Financiën afgegeven belastingcertificaat.
Deze twee operaties zijn beide gebaseerd op de vorming van een reserve:
- Bij de Tax Shelter krijgt de investeerder een voorlopige belastingvrijstelling tot 421% van de bedragen die hij heeft toegezegd te zullen betalen. Dit betekent dat een deel van de belastbare gereserveerde winst wordt overgeheveld naar een immuunreserve.
- De liquidatiereserve berust op hetzelfde beginsel: de belastbare gereserveerde winst wordt geheel of gedeeltelijk in een reserve ondergebracht om de belastingdruk bij de verdeling van de inkomsten te verminderen.
Het gaat dus om twee strategieën met verschillende doelstellingen.
Anderzijds zijn beide verrichtingen deugdelijk wanneer de liquidatiereserve wordt gevormd bij ontvangst van het definitieve vrijstellingscertificaat na een Tax Shelter-verrichting.
Hier is een veelzeggender voorbeeld:
- Een vennootschap sluit een investering van EUR 100.000 af (waardoor zij een voorlopige vrijstelling in de belastingvrije reserve van EUR 421.000 krijgt).
- In het jaar van de transactie geniet het een fiscale winst van 5.250 euro (5,25% netto rendement).
- 18 maanden na ondertekening profiteert zij bovendien van een extra bonus van 4250 euro netto. (4,51% netto rendement)
- Na ontvangst van het definitieve vrijstellingscertificaat boekt de onderneming het bedrag van de belastingvrije reserves (EUR 421.000) (PCMN 132) over naar de beschikbare reserve (PCMN 133).
In dat geval kan de terugneming van de Tax Shelter-reserve (EUR 421.000) de te bestemmen winst van het boekjaar verhogen, die vervolgens kan worden aangewend voor de vorming van een liquidatiereserve. De vennootschap zal dus een grotere liquidatiereserve kunnen opbouwen door gebruik te maken van de voordelen van haar Tax Shelter-operatie.
Dit is derhalve een operatie die in haar geheel moet worden beoordeeld.